Dec 27, 2022
Soha Etebari (12) is doodgeschoten in de auto van haar ouders bij een controlepost op de weg Lamerd-Bastak, Hormozgan, in het zuiden van Iran. Dit is exact hoe ook Kian Pirfalak (9) in november werd vermoord. De politie zegt te vermoeden dat de auto drugs vervoerde.
Sinds het begin van de recente protesten in Iran zijn 69 kinderen (personen onder de 18 jaar) vermoord.
Statusupdate van gevangenen
Sinds het begin van de recente opstand in Iran zijn meer dan 18500 personen gearresteerd. Helaas is er geen gedetailleerde update van de rechtszaken van veel van deze personen. We noemen hieronder een paar gevangenen, als voorbeeld van de processen van het islamitische regime.
Amir Mirmirani (Jadi), een technologie-activist, is 6 jaar gevangenisstraf opgelegd vanwege zijn steun aan de opstand en zijn voorlichting over vrije internettoegang. Hij is nu uit de gevangenis door borgtocht.
Farahnaz Nazeri, een kunstenares uit de noordelijke steden, wordt al meer dan 50 dagen vastgehouden. Ze heeft geen toegang tot een advocaat en haar familie heeft geen informatie over haar zaak ontvangen.
Pari Aghaie, een schoolaccountant, wordt 12 jaar gevangenisstraf opgelegd. Ze krijgt ook een werkverbod van 2 jaar en een verbod om het land te verlaten voor jaren daarna.
Shaghayegh Khademi (23) is in haar huis gearresteerd. Tegen haar is 16 jaar gevangenisstraf geëist voor het bijdragen aan de protesten.
Sarah Khadem, een schaaker, verscheen op het snelschaaktoernooi in Kazachstan zonder de verplichte hijab.
40 dagen na begrafenissen
Traditioneel komen in Iran, 40 dagen na de dood van een geliefde, families en vrienden samen op de begraafplaats om te rouwen. Maandag 26 december was de 40e dag sinds het overlijden van Kian Pirfalak, Danial Paybandi en Aram Habibi.
Families, vrienden en anderen kwamen samen en scandeerden op deze dag.
"Van Izeh tot Koerdistan, mijn leven is voor Iran."
"Koerd, Baluch, Azeri, Vrijheid en Gelijkheid"
"Voor de levens die we verloren, zweren we te staan tot het einde".
IRGC-troepen probeerden het scanderen te onderdrukken en de menigte te verdrijven.
Strijdkrachten van het islamitische regime hebben een commercieel vliegtuig met de familie van de Iraanse voetballer Ali Daei op weg naar Dubai aan de grond gezet om te voorkomen dat zij Iran zouden verlaten. Daei's vrouw en dochter vertrokken vanuit Teheran naar Dubai met Mahan Airline, maar het vliegtuig landde in plaats van Dubai op de luchthaven van het Iraanse eiland Kish op bevel van de veiligheidstroepen van het islamitische regime. Ali Daei heeft sinds het begin van de protesten in Iran kritiek geuit op het regime.