top of page

Hoogtepunten van maandag: Bijeenkomst in Brussel

Feb 21, 2023

Maandag kwamen meer dan 20 000 Iraniërs en hun bondgenoten bijeen voor de Europese Raad in Brussel om hun verzet tegen de Islamitische Republiek kenbaar te maken en te eisen dat de Europese Unie de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) als terroristische organisatie aanmerkt.

Hoogtepunten van maandag: Bijeenkomst in Brussel
00:00 / 01:04

Het protest werd bijgewoond door verschillende oppositieleden die de acties van de IRGC veroordeelden en hun solidariteit betuigden met de dissidenten in Iran die sinds september tegen het regime protesteren.


Tijdens de bijeenkomst benadrukte Masih Alinejad het belang van eenheid en verklaarde dat zonder solidariteit geen overwinning kan worden bereikt. Ook Hamed Esmaeilion sprak tijdens de bijeenkomst en drong aan op de onmiddellijke en dringende plaatsing van de IRGC op de terroristenlijst.


Voormalig VS-president George W. Bush sprak zijn steun uit en stuurde een bericht waarin hij verklaarde dat "de IRGC een terroristische organisatie en een veelvuldig schender van de mensenrechten is en dat zijn acties in Iran en daarbuiten het gewelddadige karakter van de Islamitische Republiek aantonen".




 

Vijfde ronde van sancties

De Europese Unie heeft maandag een verklaring afgelegd waarin zij sancties oplegt aan twee instellingen en 32 functionarissen van de Islamitische Republiek, waaronder de plaatsvervangend opperbevelhebber van de IRGC, de minister van Cultuur en Islamitische Leiding en de minister van Onderwijs, wegens hun betrokkenheid bij de onderdrukking van Iraanse demonstranten. Dit is de vijfde ronde van sancties tegen Teheran wegens het optreden tegen demonstranten.


Minder dan een maand geleden keurden de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie het vierde pakket sancties goed tegen de autoriteiten en instellingen van de Islamitische Republiek wegens het onderdrukken van demonstranten, waaronder 37 personen wegens mensenrechtenschendingen.


Sinds het begin van de nationale opstand tegen het regime en het dodelijke optreden van de Islamitische Republiek tegen die opstand heeft de Europese Unie, samen met het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland, in afzonderlijke pakketten en bij verschillende gelegenheden sancties opgelegd aan de actoren van de repressie.


 

Executie voor onbewezen misdaden

Zoals gemeld door het Persagentschap voor Mensenrechtenactivisten zei de advocaat van Javad Rouhi dat er niet genoeg bewijs is voor zijn vermeende "misdaden". Rouhi wordt beschuldigd van hiraba en is al drie keer tot executie veroordeeld. Hij is 35 jaar oud en sloot zich volgens zijn advocaat in de eerste dagen aan bij de protesten, maar was niet betrokken bij de vernieling van openbare eigendommen of het verbranden van de heilige Koran. "Hij stond daar gewoon toen de troepen hem arresteerden", zegt Rouhi's advocaat.


 

bottom of page