top of page

Hoogtepunten van dinsdag: Systemische onderdrukking van Koerden

Feb 22, 2023

Sinds 21 februari 2022 tot op heden zijn ten minste 12 Koerdische taalleraren door het regime gearresteerd omdat zij Koerdische kinderen hun moedertaal leerden, meldde het mensenrechtenbureau Hengaw.

Hoogtepunten van dinsdag: Systemische onderdrukking van Koerden
00:00 / 01:04

Dit gebeurt terwijl meer dan 10% van de Iraanse burgers Koerdisch zijn en het leren van hun moedertaal een fundamenteel mensenrecht is.


 

Een update over gevangenen

Het persbureau voor mensenrechtenactivisten (HRANA) heeft een rapport gepubliceerd over straatprotesten en gevangenen. Volgens dit rapport waren er de afgelopen 157 dagen minstens 1.280 protesten in 165 steden in alle regio's van het land. Meer dan 19.763 mensen, waaronder 181 onder de 18 jaar, werden gearresteerd. Van alle gearresteerden waren 3.635 gewone burgers, 723 studenten en de rest activisten, journalisten, advocaten, beroemdheden en dergelijke.


530 personen zijn sinds het begin van de opstand omgekomen, waaronder 71 kinderen.


In de afgelopen twee weken zijn veel gevangenen vrijgelaten op grond van het nieuwe "gratie"-decreet. Volgens HRANA zullen ongeveer 6.169 mensen worden vrijgelaten of zal hun straf worden verminderd. Dit decreet zou echter niet gelden voor personen die tot executie zijn veroordeeld.


 

Economische crisis

De Iraanse nationale veiligheidschef heeft in een vertrouwelijke brief aan president Ebrahim Raisi gewaarschuwd voor een dreigend voedseltekort en hogere prijzen. De stijgende kosten van diervoer en een tekort aan maïs doordat Brazilië geen voorraad meer heeft en Oekraïne weigert te leveren, worden als redenen genoemd. De Iraanse economie staat onder druk door Amerikaanse sancties, dalende olie-inkomsten en een tekort aan harde valuta, waardoor de goederenstroom naar het land wordt verstoord.


Bovendien heeft Iran volgens Bloomberg nieuwe beperkingen opgelegd op de verkoop van buitenlandse valuta nadat een run op euro's en dollars de rial heeft verzwakt tot 500.000 ten opzichte van de dollar. Dat is het laagste niveau ooit. De officiële valuta van Iran heeft meer dan 50% van zijn waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar verloren sinds Raisi aan zijn presidentschap begon.


 

Diplomatie van gijzeling

Iran heeft Jamshid Sharmahd, een Iraans-Duits burger en inwoner van de VS, ter dood veroordeeld op beschuldiging van "corruptie op aarde". Sharmahd, die ervan wordt beschuldigd een pro-monarchistische groep te leiden, wordt verantwoordelijk gehouden voor een dodelijke bomaanslag op een moskee in Shiraz in 2008, waarbij 14 mensen omkwamen en 200 anderen gewond raakten.


Hij wordt in eenzame opsluiting gehouden en krijgt geen onafhankelijke advocaat en geen eerlijke juridische procedures. Tegen het doodvonnis kan beroep worden aangetekend bij het hooggerechtshof. Het nieuws van de ontvoering van Sharmahd in Dubai en zijn overbrenging naar Teheran door agenten van de Islamitische Republiek werd voor het eerst bekendgemaakt in augustus 2020. Het doodvonnis komt op het moment dat Iran indirecte gesprekken met de VS bevestigt over uitwisseling van gevangenen via bemiddelaars.


 

bottom of page