top of page

Hoogtepunten van maandag: Dansen: 10 jaar

Jan 31, 2023

Astiaj Haghighi (21) en Amir Mohammad Ahmadi (22) werden op 1 november 2022 in hun huis gearresteerd. Dit stel werd gearresteerd na het vrijgeven van een clip waarop ze dansten in de buurt van het Azadi-plein op hun Instagram-account. Ze worden beschuldigd van "het bevorderen van corruptie en prostitutie, samenspanning met de bedoeling de nationale veiligheid te verstoren en propaganda tegen het regime".

Hoogtepunten van maandag: Dansen: 10 jaar
00:00 / 01:04

Nu is elk van hen veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf, een verbod van 2 jaar om sociale media te gebruiken en een verbod van 2 jaar om het land te verlaten. Ze hebben, net als veel gevangenen, geen toegang tot juridische adviseurs en advocaten.


Astiaj Haghighi and Amir Ahmadi
Astiaj Haghighi and Amir Ahmadi

Sociaal activisme: 6 jaar+

Sarvenaz Ahmadi, kinderrechtenactiviste, is veroordeeld tot minimaal 6 jaar gevangenisstraf. Ze wordt beschuldigd van propaganda tegen de Islamitische Republiek. 


"Ik ben veroordeeld tot 6 jaar gevangenis. Het was het waard. Het is het waard als je deel uitmaakt van een grotere samenleving die hun lot in eigen handen wil nemen." Schreef Sarvenaz op haar Instagram.


Sarvenaz Ahmadi
Sarvenaz Ahmadi

 

Meer over de zaak van Armita

Shahla Orouji, de advocaat van Armita Abbasi, zei: "De kleinste aanklachten in Armita's zaak zijn "propaganda" en " bijeenkomst en samenspanning" tegen het regime. Ik zal de derde aanklacht nu niet bekendmaken, maar ik zeg alleen dat de derde aanklacht veel ernstiger is dan de andere twee."


Ze merkte daarbij op dat elk van deze twee aanklachten alleen al tot een zware straf kan leiden.


 

Sadeh vieringen

Na de oproepen tot protesten in de afgelopen dagen zijn op sociale media foto's en video's gepubliceerd van de viering van "Sadeh" in verschillende steden, samen met anti-regime slogans. "Sadeh", is een van de oude pre-Islamitische Iraanse festivals, dat wordt gehouden op de avond van de 10e van Bahman (30 januari), samen met het aansteken van vuur.


Na 1979 en de opkomst van de islamisten in Iran kregen deze oude ceremonies en tradities weinig aandacht meer en werden vaak ontmoedigd of zelfs verboden door het regime.


 

Atleten gaan door met hun verzet

Het Iraanse vrouwen voetbalteam heeft het kampioenschap gewonnen in het CAFA (Centraal Aziatische Voetbal) toernooi terwijl de speelsters van dit team weigerden het volkslied van de Islamitische Republiek te zingen aan het begin van de wedstrijd. De Iraanse vrouwen wonnen de eindwedstrijd tegen Oezbekistan met een score van 5-4.


 

bottom of page