Feb 10, 2023
Çarşamba günü tahliye edilen bir grup kadın siyasi tutuklu, Tahran'daki Evin cezaevi önünde devrimin "Kadın, Hayat, Özgürlük" sloganlarını attı.
Alieh Motallebzadeh, Saba Kordafshari, Fariba Asadi, Parastou Moeini, Zahra Safaei, Gelareh Abbasi ve Shohreh Hosseini bunlar arasında.
Geçtiğimiz haftalarda İnsan Hakları Savunucuları Merkezi (DHRC) sözcüsü Narges Mohammadi, kadınların tutuklandıktan sonra nasıl fiziksel ve cinsel tacize uğradığını bildirdi. Ona göre 58 kadın mahkumdan 57'si "korkunç, insanlık dışı işkence" gördü.
Çarşamba günü serbest bırakılan yedi kadın siyasi tutuklu da işkence gören tutuklular arasında yer alıyor.
Çocukların Toplu Tutuklanması
Ayaklanmadan sonraki beş ay içinde Kürdistan'ın çeşitli şehirlerinde 400'den fazla okul öğrencisi devlet kurumları tarafından kaçırıldı ve sadece 186'sı Hengaw (İnsan Hakları Örgütü) tarafından tespit edildi. Kimliği doğrulanan toplam 186 çocuktan 32'si kız, 154'ü erkekti. Bu çocukların birçoğu, taahhüt vermek veya kefaletle serbest bırakılmak gibi yasa dışı başlıklar altında günlerce ve haftalarca kararsız kaldıktan sonra serbest bırakıldı. Ancak bu çocuklar o kadar kritik bir durumdalar ki genellikle kimseyle konuşmuyorlar. Ciddi şekilde izole edilmiş ve duygusal olarak travma geçirmiş durumdalar.
Çoğu vakalarda, çocuklar, koruma hakları hiç dikkate alınmadan sert sorgulamalara tabi tutulmuştur. Çocuklar, aile bildirimi, tıbbi muayene ve yasal danışmana erişim gibi gözaltının genel gerekliliklerinden mahrum bırakılıyor.
Bir Çok vakada, dava yasadışı bir şekilde, adil yargılanmanın asgari standartlarını karşılamayan istisnai bir mahkeme olan Devrim Mahkemesine havale edildi. Bu gençlerden en az 4'ü yargı tarafından para cezası, hapis ve kırbaç cezasına çarptırıldı.
İslam Cumhuriyeti Devlet Bakanı Hossein Amirabdollahian, protestocuların öldürüldüğünü, gazetecilerin ve öğrencilerin tutuklandığını yalanladı.
Amirabdollahian, protestolarda yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğini ve binlerce kişinin tutuklandığını da belirterek, "Bu rakamlarda bir tür abartıya tanık oluyoruz; insan hakları grupları tarafından söylenmiş olsa bile. Ayaklanmalar sırasında öldürülen insan sayısı doğru bir şekilde belirtilmemiştir. Görüyorsunuz ki bu isyanlarda önemli bir şey oldu ama yaşanan yoğun gerginliğe rağmen polisin ateşli silah taşımasına izin verilmedi.”
İran İnsan Hakları Örgütü'ne göre ülke çapındaki protestolarda 526 kişi öldü. Bu örgüt bir liste yayınlayarak en az 109 protestocunun ölüm cezası verme veya infaz etme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu da duyurdu. Ayrıca Devrim Muhafızları Na bağlı Fars Haber Ajansı'nın sızdırılan bülteninde, protestolar sırasında tutuklananların sayısının 30,000 civarında olduğu açıklandı.