top of page

Hoogtepunten van donderdag: Begrafenissen: De nieuwe protesten

Dec 30, 2022

Op donderdag 29 december werden in Iran ten minste zes begrafenissen voor overleden demonstranten gehouden. Duizenden mensen kwamen bijeen om te rouwen om hun geliefden en de families te steunen, terwijl ze anti-regerings leuzen riepen. Bewakingstroepen vielen mensen aan met elektrische schokken, rubberen kogels en ander geweld in een poging de protesten te onderdrukken.

Hoogtepunten van donderdag: Begrafenissen: De nieuwe protesten
00:00 / 01:04

Een nieuwe trend sinds het begin van de "Vrouw, Leven, Vrijheid"-opstand in Iran is het noteren van de naam van de moeder op de steen van de dode. Voorheen zag je meestal alleen de naam van de vader op de grafsteen en/of de banieren van de begrafenis.


De grafsteen van Hamid Reza Rouhi, geschreven staat::  "Hamid Reza Rouhi, Ali en Nahid's Kind".
De grafsteen van Hamid Reza Rouhi, geschreven staat:: "Hamid Reza Rouhi, Ali en Nahid's Kind".

Hamid Reza Rouhi was 19 jaar oud toen hij op 18 november 2022 werd vermoord door troepen van het islamitische regime. Hij werd drie keer beschoten.


Tijdens de herdenkingsceremonie op de 40e dag sinds zijn dood, na de gewelddadige confrontaties van de veiligheidstroepen, waarvan de meeste in burgerkleding en Basij-troepen waren, botsten de mensen met hen waarna de veiligheidstroepen uiteindelijk wegvluchtten.


 

Gevangen, maar nog steeds een demonstrant

Leila Hossein-Zadeh (31), een sociaal activiste, is de afgelopen 5 jaar verschillende keren aangehouden. Onlangs werd ze thuis gearresteerd. Leila verwijderde haar verplichte hijab tijdens het bezoek van haar vader aan de gevangenis en mag sindsdien geen bezoekers meer ontvangen. 


Leila heeft een auto-immuunziekte en haar toestand is kritiek. Ze werd mishandeld in de gevangenis en kreeg niet alle medicijnen en medische zorg die ze nodig had. Vanwege Leila's medische toestand zou ze niet in de gevangenis moeten mogen verblijven. Om te protesteren tegen deze situatie en de slechte behandeling in de gevangenis is ze nu in medicijnstaking gegaan.


"Er zijn geen grenzen tussen de straat en de gevangenis als het gaat om verzet tegen de dictatuur. We zullen samen staan en overal protesteren tegen oneerlijkheid." Zei Leila tegen haar vader. Onlangs werd haar vijf jaar gevangenisstraf opgelegd.


Soheila Hejab, een andere gevangen vrouwelijke activiste, publiceerde enkele maanden geleden een audioboodschap vanuit de gevangenis:


"Ik zeg tegen de huurlingen en de strijdkrachten van het regime dat ik voor niemand van jullie bang ben en ik schreeuw hier vanaf de gevangenisplaats: Dood aan de dictator, dood aan Khamenei".


Zij werd hierom zwaar mishandeld in de gevangenis en deze donderdag in een rolstoel naar de rechtbank van Kermanshah gebracht. Soheila's fysieke toestand is zeer kritiek.


 

Volgens mensenrechtenactivisten in Iran werden in 2022 tot nu toe in totaal 845 Iraniërs neergeschoten door de strijdkrachten van de Islamitische Republiek, waarvan er 571 stierven.


 

bottom of page