Jan 6, 2023
LGBTQ2+ topluluğunun bir grup üyesi ve aktivisti, ülke çapındaki ayaklanmada "bu topluluğun üyelerinin bariz varlığına" atıfta bulunurken, İslam Cumhuriyeti dönemi geçtikten sonra bir manifestoda İran toplumunun diğer kesimleriyle eşit haklar talep ettiler.
Bu manifesto 46 maddeden oluşuyor ve tüm İran toplumuna ve İslami rejime muhalefetle hitap ediyor. Listelenen maddeler arasında "cis-hetero olmayan her türlü ilişkinin suç olmaktan çıkarılması" ve "binary olmayan bireylerin cinsiyeti ve cinsiyet kimliklerinin tanınması" yer alıyor.
Sonunda, 70imzacı, yarının İran'ında "cinsiyet, cinsel ve cinsiyet kimliği, fiziksel ve zihinsel özellikler, din, ırk, etnik köken, milliyet ve meslek ötesinde tüm insanlar için özgürlüğün gerçekleştirileceği" umduklarını ifade ettiler.
Ölene kadar İşkence
Raporlar, son protestoların başlangıcından bu yana en az 15 kişinin işkence sonucu yaralanarak öldürüldüğünü gösteriyor. İslami rejimin hapishanelerinde ve gözaltı merkezlerinde fiziksel ve zihinsel işkence yapıldığına dair önemli kanıtlar var. Ayrıca rejimin suçsuz olduğunu iddia ettiği cezaevleri içinde ve dışında 12 şüpheli ölüm vakası var. Ancak bu kişilerin ani ölümlerinin nedeni hakkında herhangi bir bilgi mevcut değil.
İfade Özgürlüğüne Hoşgörü; Ali Khamenei Nin En Güçlü Özelliği Değil
Fransız dergisi Charlie Hebdo, İslam Cumhuriyeti lideri Ali Hamaney'in rejim ve destekçileri arasında pek hoş karşılanmayan karikatürleri yayınladı. İslami Rejim Dışişleri Bakanı yaptığı açıklamada bu eylemin karşılıksız kalmayacağını duyurdu. Bu bağlamda Tahran'daki rejim yanlıları, Fransız büyükelçiliğinin giriş kapısına ve duvarlarına Fransız hükümetine ve Emmanuel Macron A hakaret içeren yazılar bıraktı. Ayrıca, İran hükümeti Fransız İran Araştırmaları Derneği'ni kapattı.
İsveç'in Avrupa Parlamentosu'ndaki temsilcisi Abir Al-Sahlani, İslami rejimin Fransa'ya yönelik tehditlerine atıfta bulunurken, bu rejimin büyükelçilerinin Avrupa Birliği'nden ihraç edilmesini talep etti. Şöyle yazdı: "İslam Cumhuriyeti sırf Karikatur Dan hoşlanmadıkları için ettiği tehditler saçma ve mollaların ne kadar korktuğunu açıkça gösteriyor."
İdamdan Çıkış Yolu Var mı?
Mohammad Mehdi Karami, kendisine yöneltilen suçlamaları ve infaz cezasını protesto etmek için açlık grevine başladı. Avukatı Mohammad Hossein Aghasi'nin onu yasal olarak savunması yasaklandı.
Mohammad Hosseini de aynı davada idam cezası aldı. Siyasi sponsoru Nadja Sthamer, Berlin'deki İslam Cumhuriyeti Büyükelçiliğine, onun davasıyla ilgili endişelerini gösteren bir mektup daha yazdı.