Jan 22, 2023
De vader van Arash Sadeghi en zijn advocaat hebben zaterdag op sociale media zijn vrijlating op borgtocht aangekondigd. Hij zat sinds 12 oktober gevangen.
Arash lijdt aan kanker en is in de gevangenis vele malen in hongerstaking gegaan. Hij is sinds januari 2008 verschillende keren gearresteerd en heeft de meeste van deze jaren in de gevangenis doorgebracht.
In 2010 kreeg zijn moeder tijdens de inval van veiligheidstroepen in zijn woning een hartaanval en overleed enkele dagen later in het ziekenhuis.
In 2016 ging hij, na protest tegen de arrestatie van zijn vrouw, Golrokh Iraee, in een hongerstaking die 71 dagen duurde tot zijn vrouw tijdelijk werd vrijgelaten. Dit resulteerde in onherstelbare schade aan zijn lichamelijke gezondheid.
Iraanse demonstraties wereldwijd
Op zaterdag 21 januari demonstreerden Iraniërs in verschillende Europese steden, waaronder Berlijn, Parijs en Kopenhagen, uit solidariteit met de opstand van het volk in Iran. Ook in andere steden buiten Europa, zoals Melbourne, Australië en Auckland, Nieuw-Zeeland, werd gedemonstreerd.
Door de slogans van de mensen in het land te herhalen, eisten de demonstranten de val van het islamitische regime, de vermelding van de IRGC als terroristische organisatie en het beëindigen van de samenwerking en onderhandelingen van de westerse regeringen met het regime.
De Coördinerende Raad van de Iraanse leraren vakbond meldde dat Zeinab Molaei-Rad, de moeder van Kian Pirflek, geschorst is om haar werk op school voort te zetten. Kian Pirfalak (9) werd gedood bij een schietpartij door de veiligheidstroepen van de Islamitische Republiek in de auto van zijn ouders in de stad Izeh.
30-daags verslag over mensenrechten
Het Iraanse mensenrechtenactivistenbureau (HRANA) heeft een verslag gepubliceerd over de mensenrechtensituatie in Iran van 22 december tot 20 januari.
Volgens dit rapport, dat gebaseerd is op geverifieerde informatie, waren er de afgelopen 30 dagen bijna 50 executies, talrijke veroordelingen, uitgebreide schendingen van de rechten van gevangenen, martelingen van gedetineerden, aanhoudende schendingen van de vrijheid van meningsuiting en talrijke arbeidersbijeenkomsten en stakingen.