Jan 13, 2023
De hijab werd verplicht in Iran kort nadat de Islamitische Republiek aan de macht kwam. Al meer dan vier decennia lang hebben Iraanse vrouwen zich op verschillende manieren verzet en gevochten tegen deze wet.
Van de grote marsen door het hele land kort na de aankondiging van deze wet, de zelfverbranding van Homa Darabi uit protest tegen de verplichte hijab in 1994, de dappere actie van de "Vrouwen van de Enghelab (Revolutie) Straat", tot de recente"Vrouwen, Leven, Vrijheid" opstand en het verbranden van sjaals; de vrouwen van Iran zijn nooit gestopt met protesteren.
Anderzijds heeft het islamitische regime, dat de macht en invloed van vrouwen in de samenleving tegen zijn totalitaire bewind kent, nooit enige poging gestopt om hen niet te onderdrukken.
Nadat de wetgevers van het islamitische regime vorig jaar het gebruik van kunstmatige intelligentie en gezichtsherkenningssoftware hadden voorgesteld om vrouwen te identificeren en te straffen die zich niet aan de hijab-wet houden, besprak WIRED in een interview in september ook het hoofd van een Iraanse overheidsdienst die de zedelijkheidswetgeving handhaaft, het gebruik van technologie om ongepaste bewegingen in de samenleving te identificeren, waaronder "het niet naleven van de hijab-wetten".
Ensieh Khazali, plaatsvervanger van Ebrahim Raisi voor vrouwenzaken, kondigde het plan van de regering aan om de chador in te voeren als een "cultureel goed" en er een "subsidie" aan toe te kennen om "geschikte [islamitische] kleding tegen een redelijke prijs aan de mensen aan te bieden". Ondertussen heeft de regering echter te lijden onder een ongekend begrotingstekort.
Leven van 8 gevangenen in gevaar
Volgens Hirkani, een mensenrechten- en milieuorganisatie, zijn de levens in gevaar van Majid Shabdini, Makan Davari, Amirsalar Mostajer Rahmani, Arman Yekta Fallahabadi, Rahmat Norouzi, Omid Bahrami, Behnam Khanbabaei en Qasem Jahangir. Deze 8 gevangenen uit de provincie Gilan die ernstige aanklachten hebben gekregen zoals "Hiraba", "corruptie op aarde" en brandstichting. Geen van hen mag zeld een advocaat kiezen.
Een stap vooruit
De leden van het Britse Lagerhuis hebben unaniem gestemd voor de niet-bindende motie die de regering van dit land vraagt om de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) tot terroristische organisatie te verklaren.
Verslaggevers Zonder Grenzen noemde de gevangenisstraf van 18 jaar voor journalist en satiricus Ehsan Pirbornash "schandalig":
"Het is de zwaarste straf die een journalist heeft gekregen sinds de protesten tegen Mahsa Amini's dood in politiehechtenis vier maanden geleden begonnen. Hij en alle andere journalisten die in Iran gevangen zitten, moeten onmiddellijk worden vrijgelaten."
Het Iraanse mensenrechtenactivisten persbureau (HRANA) meldt dat van 17 september 2022 tot 11 januari 2023, 709 demonstranten zijn veroordeeld tot in totaal 11054 maanden gevangenisstraf en dat 110 personen worden bedreigd met de doodstraf.
70 kinderen (personen onder de 18 jaar) zijn vermoord en minstens 164 gearresteerd.