top of page

Hoogtepunten van maandag: Vechten om te overleven

Jan 10, 2023

Na de protesten van de mensen voor de Rajaie Shahr gevangenis en de wereldwijde aandacht op de sociale media is de executie van Mohammad Ghobadlou en Mohammad Boroughani nog niet uitgevoerd.

Hoogtepunten van maandag: Vechten om te overleven
00:00 / 01:04

Er wordt nog steeds gevochten voor deze kostbare levens. Families en advocaten zeggen dat het bewijs aantoont dat ze beiden onschuldig zijn. Ghobadlou heeft een bipolaire stoornis en volgens de medische gegevens en het advies van deskundigen moet de terechtstelling van hem onmiddellijk worden stopgezet. Hoewel het niet nodig is te vermelden dat executie tegen de mensenrechten is en dus niemand mag worden aangedaan.


Boroughani heeft met zijn familie gebeld, maar over de situatie van Ghobadlou is nog steeds geen verdere informatie bekend.

Ondertussen heeft de rechterlijke macht van de Islamitische Republiek drie andere personen aangeklaagd wegens "oorlog tegen God" en hun executievonnis aangekondigd.


  • Saleh Mirhashemi Boltaghi

  • Majid Kazemi Sheikh-Shabani

  • Saeed Yaghoubi  Kord-e-Sofla


 

Duitsland belt Iran op

Na het nieuws van de aanstaande executie van Ghobadlou en Boroughani verzamelden Iraniërs en hun bondgenoten zich na middernacht voor de Iraanse ambassade in Berlijn om te protesteren tegen hun doodvonnissen. Op maandagochtend 9 januari belde Analena Baerbock, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, met de ambassadeur van Iran over de gebeurtenissen in Iran.


 

Staken om te leven

Volgens lokale bronnen braken vijftien vrouwen, waaronder Armita Abbasi, hun hongerstaking na 7 dagen waarna ze hun families een paar minuten mochten ontmoeten. De families zeggen dat ze redelijk in orde waren, maar de hongerstaking grote gevolgen had voor hen.

Verder zijn ze bedreigd met een overplaatsing naar andere gevangenissen als ze hun staking zouden voortzetten.


 

Lokale bronnen meldden dat de Iraanse voetballer, Amir Nasr-Azadani, is veroordeeld tot 26 jaar gevangenisstraf wegens deelname aan de landelijke protesten.


Leila Hossein Zadeh, een activist, werd na vijf maanden vrijgelaten en Mohammad Ali Kamfirouzi, een advocaat, werd na vier weken op borgtocht vrijgelaten uit de gevangenis.


 

Mensenrechten en vrede

De Zweedse Olof Palme Stichting heeft hun prijs voor 2023 bekendgemaakt aan drie activisten, waaronder de Iraanse Narges Mohammadi, voor hun inspanningen in de strijd voor de vrijheid van vrouwen. 


"Narges Mohammadi is een journaliste en mensenrechtenactiviste die strijdt voor vrouwenrechten en vrijheid van meningsuiting in Iran. Haar betrokkenheid heeft geleid tot haar herhaalde arrestatie en ze heeft verschillende gevangenisstraffen uitgezeten," schreef de Olof Palme Stichting.


Narges Mohammadi is een vrouwelijke mensenrechtenactiviste, adjunct-directeur en woordvoerder van het Centrum voor de Verdedigers van de Mensenrechten (DHRC) in Iran. 


 

bottom of page